10.01.2010

Son 10 Yılın En İyi 50 Türkçe Albümü Son Bölüm: İlk Üç



01.
Belki Alışman Lazım
Duman
NR1 2002
Rock'ın ruhuyla Roll'un devinimini Türkçe süzgecinden geçirerek bir ses elde etmek mümkün olsa adı da muhakkak Duman olurdu. İlk albümlerindeki kadrodan bir eksikle kaydedilen bu ikinci Duman albümü öncekine ve sonrakine nefes alanı bırakmayacak kadar geniş soluklu bir baş yapıt. O güne kadar yanlış dillerde seslendirildiği aşikar olan "Her Şeyi Yak"la başlayan alev alev yanma hadisesi, albümün geri kalanını kaplayan "Bu Akşam", "Oje" ve "Haberin Yok Ölüyorum" gibi şarkılar sayesinde ortalığı yakıp kül ediyor. 80'li ve 90'lı yıllarda pek rastlayamadığımız bir tavır söz konusu Duman'da... Duruşu olan, sadece fikre değil zikre de önem veren, dünyaya tutarlı bir pencere açan bir tavır bu. Onları farklı ve özel kılansa samimiyetlerine bizi inandırabilmeleri... Çünkü müzik deyince karşınızdakinin samimi olmasından daha mühim bir meziyet söz konusudur; inandırıcılık... Duman'ın "ilk fırt bedava" albümünden sonra gelen bu ikinci nefesliği içinize çekerseniz bedelini de ödemeye hazır olmanız gerek. Zira "Belki Alışman Lazım"dan önceki hayatla sonrası pek aynı görünmeyecek gözünüze...
Kökler: Duman'dan önce Mad Madame adlı bir grupta yer alan Kaan Tangöze, Ari Barokas ve Yakup Trana daha sonra aralarına Batuhan Mutlugil'in de katarak Duman'ın ilk temellerini attılar. Ancak bu yeni oluşum öncesinde Yakup Trana arkadaşlarından ayrılarak Amerika'ya geri döndü. 2000'li yıllarda Türkiye'ye geri dönen Trana, Yakup adını verdiği grubuyla albümler ve single'lar yayınlamaya başladı. Bu single'lardan 2006 tarihli "Karanlıkta"da, Yakup'un yanında eski grup arkadaşları Kaan ve Batuhan da bulunuyordu.
Anahtar şarkı: Bu Akşam

02.
Dünya Yalan Söylüyor
mor ve ötesi
Pasaj 2004
Oldukça zorlu geçen zirveye tırmanış senelerinde yılmadan müzik yapmayı sürdüren Mor ve Ötesi elemanları sabretmelerinin muradına kariyerlerinin 10. senesinde erebildiler. İyi müziğin de alıcısı olduğunu dördüncü stüdyo albümleriyle nihayet kanıtlayan grubun bu başarısında bir yıl önce çıkardıkları CD single'da yorumladıkları Ajda Pekkan'ın "Yaz Yaz Yaz" şarkısının payını da göz ardı etmemek lazım. Kendilerinden önce Teoman'ın ve Duman'ın da denediği ve başarıya ulaştığı bu yöntem, o güne kadar onlara uzak durmuş pop müzik dinleyicisinin de gönlünü çalmaya dayanıyor aslında. Biraz da "dallarınız havada lakin kökleriniz nerede" sorusuna verilen doğru yanıt galiba bu. Dünya Yalan Söylüyor'un bu kadar ilgi görmesinde "Cambaz" ve "Bir Derdim Var" gibi gerçekten dillere pelesenk olmuş şarkıların hakkını da yememek gerekiyor. Bir grubun hedefi tutturması için "iyi" bir şeyler yapmasının yetmeyeceğinin, söylemek istediklerini "doğru" zamanda dile getirmesi gerektiğinin de iyi bir örneği karşımızdaki...
Tiraj: Dünya Yalan Söylüyor'un yavaş başlayan satışları kısa sürede büyük bir ivme kazandı ve bir yıl içinde 250 bine yaklaşan bir tiraja ulaştı ve albümü yayınlayan plak firmasının en çok satan yapımlarından birine dönüştü. Grup 2007 yılında söz konusu plak şirketinden ayrılarak albümlerini kendi adlarına kurdukları yapım firmasından tekrar yayınladılar.
Anahtar şarkı: Bir Derdim Var

03.
Rapstar
Ceza
Hammer 2004
İsmindeki ironinin hakkını verircesine Ceza'yı gerçek bir Rapstar'a dönüştüren bu albüm, kapak tasarımından sound yapısına, şarkı sözlerinden bestelerinin alt yapısına kadar her noktası ince ince örülmüş bir el oyası zarifliğindeydi. Ceza'nın nereden geldiğini belgemekle kalmadı, nereye varacağının teminatına da dönüştü.
Yarışma: Televizyonlarda büyük ilgi gören Popstar yarışmalarına gönderme taşıyan albümün adı, aradan bir kaç yıl geçtikten sonra gerçeğe dönüştü ve bir TV kanalının düzenlediği Rapstar yarışmasında Ceza jüri üyesi olarak ekranlarda boy gösterdi.
Anahtar şarkı: Bu Rap Muharebe (Feat. Fuat)

Hiç yorum yok: