7.02.2009

Burçin Şen - Doya Doya (Ding-A-Dong)


Tek şarkı: Doya Doya (Kurşun Gözlüm)
"Yalan Aşk" albümünden


Katıldığımız "ilk Örovizyon macerası" özelliğinden olsa gerek 1975 yılında yarışmayı kazanan Ding-A-Dong şarkısını milletçe hiç unutmadık. Teach-In grubunun bu "aşırı sevimli" şarkısını farklı ve yeni Türkçe sözlerle söylemeye 2000'li yıllarda da devam ettik. Şimdilik dinlediğimiz en son Türkçe Ding-A-Dong cover'ı olan Doya Doya (Kurşun Gözlüm) 2995 yılında yayınlanan ilk ve tek Burçin Şen albümü olan "Yalan Aşk"ta yer alıyor. Albümün 5. şarkısı olarak dinlediğimiz bu versiyonun Türkçe sözlerini radyo dünyasının ünlü isimlerinden Michael Kuyucu yazmış. "Eurovision- Türkiye'nin Serüveni" adlı bir kitabı da bulunan Kuyucu'nun bu şarkıya yazdığı Türkçe sözler, üç farklı Türkçe versiyon arasında ne yazık ki en zayıf olanı bana kalırsa. Adını Popstar yarışmalarından biriyle duyurmuş olan Burçin Şen de üç şarkıcı arasında en geride kalan isim, kanaatimce... Yayınlandığı günlerde albüm hakkında, 16 Ekim 2005 tarihli Akşam Gazetesinin Siesta ekinde yazmış olduğum yazıya da aşağıda yer veriyorum.

Füsun Önal - Söyleyin Arkadaşlar (Ding-A-Dong)


Tek şarkı: Söyleyin Arkadaşlar
"Alo... Ben Füsun" albümünden


Teach-In'in Eurovision galibi Ding-A-Dong şarkısının yerli versiyonları arasında en çok tanınanı Füsun Önal'ın seslendirdiği Söyleyin Arkadaşlar oldu. Şarkıcının hâlâ en sevilen şarkıları arasında yer alan Söyleyin Arkadaşlar'ın Türkçe sözleri o günlerde henüz ünlü olmamış genç söz yazarı Çiğdem Talu tarafından yazılmıştı. Ayla Algan versiyonunun aksine Füsun Önal'ın Ding-A-Dong cover'ı hem yarışmadan bir yıl sonra piyasaya çıktı hem de 45'lik olarak yayınlanmadı ve sanatçının 1976 yılında çıkardığı "Alo Ben Füsun" uzunçalarında A yüzünün ikinci şarkısı olarak kendine yer bulabildi. Füsun Önal'ın 2004 yılında Ossi Müzik tarafından yayınlanan "Ah Nerede" toplamasında da bulunmayan şarkıyı CD üzerinde bulmak isteyenler yine Ossi Müzik'in 2006'da piyasaya çıkardığı "Söz: Çiğdem Talu" albümünü edinmeleri gerekiyor.

Ayla Algan - Dünya Tersine Dönse (Ding-A-Dong)


45'lik plak:
A yüzü: Sen de Katıl Bize (El Bimbo)
B yüzü: Dünya Tersine Dönse (Ding-A-Dong)

Teach-In grubunun 1975 yılında Eurovision'u kazanan şarkısı Ding-A-Dong ülkemizde en çok sevilen Eurovision şarkılarının başında geliyor. Hatta o kadar sevdik ki bu şarkıyı, Ding-A-Dong'un sadece orijinal ve İngilizce versiyonlarıyla yetinmedik ve şarkıya defalarca farklı farklı Türkçe sözler yazarak yeniden yorumladık. Bu cover'ların ilki şarkıyı ilk dinlediğimiz yıl olan 1975'de piyasaya çıktı. O günlerde tiyatroda olduğu kadar müzikte de başarılı olduğunu ispatlayan Ayla Algan'a ait olan bu 45'liğin A yüzünde zamanının bomba şarkısı El Bimbo'nun Türkçesi Sen de Katıl Bize yer alırken Ding-A-Dong'un yerli versiyonu Dünya Tersine Dönse adını taşıyordu. Her iki şarkının da Türkçe sözleri Fikret Şenes tarafından yazılmıştı. Ajda Pekkan'la yaptığı çalışmalarda mucizeler yaratan Fikret Hanım, başka şarkıcılara sıra geldiğinde ne yazık ki o büyüyü yaratamıyordu. Belki de bu yüzden Ayla Algan'ın söylediği bu iki şarkı günümüzde, onun sesinden çok başka sözler ve başka seslerle hatırlanıyor daha çok. (Bimbo Jet'in El Bimbo'su ve diğer yerli versiyonları da kısa bir süre sonra bu sayfalarda olacak.) Sanatçının bu iki şarkısı geçtiğimiz yıl Ossi Müzik tarafından yayınlanan "En İyileriyle Ayla Algan" albümüyle nihayet CD'lere aktarılmış oldu. Aşağıda, Ayla Algan'ın bu 45'liğinin 21 Mayıs 1975 tarihli Hey dergisinde yayınlanan ilanı yer alıyor.

Teach-In - Ding-A-Dong


Vinyl Single:
A Side: Ding-A-Dong
B Side: You And Me
Bonus 1- Dinge-Dong -Dutch Version
Bonus 2- The Circus Show -Netherland B-Side
Bonus 3- Let Me In -Germany B-Side

Hollandalı müzisyenlerden oluşan Teach-In grubunun Eurovision yarışmasını kazandığı 1975 yılı ülkemiz açısından da oldukça önemli bir yıl olmuştu. O güne kadar sadece seyretmekle kaldığımız Avrupa'nın bu popüler müzik yarışmasına o yıl ilk kez biz de katılacaktık. Katıldık da... Üstelik oldukça gürültülü geçen bir final gecesinin sonunda kurayla belirlenen bir şarkıyla. Daha sonra bir daha hiç denenmeyecek bir yöntem seçen TRT o yıl ülkemizi kimin temsil edeceğini hem halka, hem de bünyesinde oluşturduğu bir jüriye sordu. halk oylamasında Ali Rıza Binboğa Yarınlar Bizim adlı şarkısıyla kazanırken ikinciliği Cici Kızlar'ın Delisin'i, üçümcülüğü ise Semiha Yankı'nın söylediği Seninle Bir Dakika aldı. TRT jürisinden çıkan sonuçta ise ipi göğüsleyen Semiha Yankı olurken Cici Kızlar burda da ikinci sırada yer aldı. Böyle bir sonuç karşısında ne yapacağını bilemeyen TRT'ciler en sonunda işi yazı-turayla halletmeye karar verdi. Kurada kazanan Semiha Yankı'nın şarkısı oldu. Henüz reşit bile olmamış bir genç kız olarak Semiha Yankı ülkemizi İsveç'te yapılan finalde temsil etti. Hafızalardan hâlâ çıkmamış bir basma entariyle seyirci karşısına çıkan Semiha Yankı gecenin sonunda Monako'dan gelen 3 puanla yarışmayı sonuncu sırada bitirebildi. Bu "ilk Örovizyon hezimeti" nedeniyle bir sonraki yıl yarışmaya katılmadık. 1977 yılında ulusal elemeler yapılmasına rağmen yarışmanın yapılacağı ülkenin İsrail olmasından (ve bizim İsrail'i 'yine' boykot ediyor oluşumuzdan) dolayı o yıl da bir yere gidemedik ve yarışmaya evlerimizden seyirci olarak katılabildik. (Ama bu başka bir hikayenin konusudur. Şimdi müsaadenizle 1975 yılına geri dönüyorum.)
Teach-In'in yarışmada kendi dillerinde söylediği Ding-A-Dong Avrupa'nın diğer ülkelerinde olduğu gibi bizde de hemen 45'lik olarak yayınlandı. Yanlış hatırlamıyorsam farklı plak firmaları tarafından farklı kapaklarla piyasaya çıkartıldı üstelik. Yukarıdaki iki kapaktan sol tarafta olanı Philips/ Balet firmasından çıkan yerli Ding-A-Dong 45'liğinin kapağı oluyor. 45'liğin B yüzünde yer alan şarkı ise ülkeden ülkeye farklılıklar gösteriyor. Balet Plak'ın yayınladığı yerli baskıda arka yüzdeki şarkı You and Me'yken, Hollanda'da basılan İngilizce versiyonun B yüzünde Circus Show yer alıyor. Almanya'daki versiyonlardan çoğunda ve İngiltere baskısında B yüzü şarkısı Let Me In olarak seçilmiş. O günlerin Hey dergileri elimde olmadığından şarkının listelerdeki durumu hakkında çok fazla bilgi yok elimde. Plak İngiltere listelerinde 13, Almanya'da 9, Hollanda'da ise 3 numaraya kadar yükseldi.